Wednesday, 15 February 2012

bukan semua coklat warna coklat


salm hye,,
heheh sape suke cokelat??? sila komen entri ni!! hahah pandai tak promo suh org bace blog kite erkkk.. hahah
well,, baru-baru ni ak ada la pergi satu kelas pembuatan cokelat di satu kedai pembekal barangan2 bakeri, pastri and kek di taman melawati. acctually (penggunaan bahasa yang betul heheh ) kelas ni sepatutnya dihadiri oleh ibu ak n kawannye, so disebabkan hari tu ibu terpaksa kerja, jadi digantikkan dengan ak la,,
mula, siyes malasssss sgt nak pergi ( lempang jika ank dara mls miahhaha)
so nak tanak pergi la,, mana la tau dapat wase cokelat yg chef sebenar buat (mmg la dapat pon, da name pon work shop adehhhh -_-')

bile da belajar cam mane nak buat cokelat. n cam mana nak jadikan sebagai perniagaan
ak minat da, haaa,,, best n senang pulak nak buat cokelat ni upenye,,, nama chef yg ajar ni chef ahmad luqman. muda lagi tapi da jadi chef.. ak non ado,, haha



hari tu ada beberapa resepi yg aku belajar, antaranya
1. heart dark chocolate (seperti diatas)
2. chrunchy brittle bar 
3. ganache chocolate
4.milk truffle ball
5.naked ganache chocolate
6. milk classique
7.rocher blanc

haaa dgr je da suka kan? so balik tu terus beli barang2 n buat haa
amik ko smpai rm 70,, tapi nak belajar onye pasal redah saje hehe
baru la ak tau, cokelat ni ada dua jenis, compound and convertour.. ahahha 
tapi yg pasti sedap tauu..

 nila hasilnya,, haa amacam?? sedap kann???
interested?/ boleh je order hehe

wink! wink!!

Tuesday, 14 February 2012

adele zone :)

adele,, satu nama yang menggegarkan industri muzik dunia
haaa chewahh untung kak adele ni.. whatever it is, mmg ak salute die. sebab sore die mmg superb power.
and lagu2 dia i guess mmg dari experince dia yg gagal dlm percintaan kot
and thats y lirik lagu dia sgt menyentuh hati dan perasaan. even ak sendiri pon kalo feeling2 blue ( feeling balada ye,, haippp!) dgr lagu dia mmg bisa menangis kok.

baru- baru ni dia telah memenangi anugrah grammy award yg ke 54 tak silap. and bolot kesemua 6 pencalonan
hebat bukann???? (wow 0_0)
bg ak dia mmg layak sgt2,,sebab setiap kali dia nyanyi , dia betol2 hayati nyanyian dia,, tu lah penyanyi sebebnar heheh mampu meluahkan perasaan pada setiap lagu yg didengdangkan sehingga penonton pon tersentuh ( ada macam pengacara tak miahahah -_-')

tapi ak suka nyanyian die utk lagu someone like you.. ahhhh (melting ok!) sebab nye, lagu ni ada sejarahnya. kata kak adele ni, lagu ni dia cipta bersama producer lagi ni, diaorg mmg in love la,, tapi ntah cam ne laki ni kawen ngn org lain.. frustt bebb!!! sobb~~ sob ~~ sedu,, sebab tu bila tiap kali die nyanyi lagu ni die mesti nangis, and org akan bg standing ovation pada dia mmg patot la kan hehe sebab dua superb!! ulang suara superb!! i love u adele..
ini lah contoh, rupa dan saiz badan tak mengenal tempat, bakat yang jadi taruhan..tu la prinsip di luar negara,, tapi di sini?? hmmm tettt!!! lu pikirlah sendiri hahaha  sadiss!!

lagu kak adele ni, yg ak minat kann,, haaa taddaaa,, list wajib kalo pegi karaoke,, miahhaha

1. someone like you (top list gitewww!!!)
2. one and only 
3. hiding my heart
4. rolling in a deep ( tak pe la sumbang pon sumabang lah haha )
5. don't you remember
6. love song
7. i found a boy 

haa, apa lagi sila pergi u tube, n dgr lagu nye, n lihat liriknye, touching tak?? hehhe ( kak kiah promote lagi 
-_-')

wink!! wink!!

kaki jalan.. sejuk~~sejuk~~



salam,, hye!!! hehehe nampak tak keterujaan muka kak kiah ni nak g jalan-jalan. hahah
ekceli (lempang laju2 perosak bahasa) actually hari ni si jantung hati pengarang beta mahu membawa beta ke sebuah taman yang sejuk. bukan sejuk mata memandang tapi yg ini benar2 sejuk.. haha
ape daaa tak yah nak feeling bangsawan sgt la kak kiah oiii.. haha
well tmpat yg kami tuju adalah di snow walk i-city
huhu ak tau, mesti ramai yg da penah pegi tapikan,kan,, biarlah.. ak mengaku yg aku teruja sebab tak pernah pegi..lama woo memendam perasaan hehe
hajat hati sebenar nak pegi london.. tai kann,kann tak kesampaian.
jadi utk mendapat feeling asap kuar dari mulut, n sejuk yang melampau
maka snow walk la jadi sasaran.. haha  :p
i city buka dari pukul 10.00 am sampai malam la,, haaa.. mai!! mai!!
bayaran masuk sebenarnya dalam rm 25 keatas la.. jgn lupa bawak mykad bley dapat diskaun

 
hari tu ak pegi dapat rm 20 je cz snow walk under renovation. so bnyak permainan da tutup .. a bit sad,, but tak pe lah, kak kiah redah je.. asalkan berjalan dgn yg tersayang awwww gitewww!! haha




snow walk ni tutup pada bulan februari sampai la awal bulan 3 cz dia nak wat tema lain plak,,
haa tema ice age weyhh!!!
gle best,, apalagi mmg nak pegi la kan. hahah nnt la korang mainan2 dlm tu..
(macam budak2 tapi  ape de hall,, haha )


nak beraksi lebih2 tapi ada orang plak kat sebelah pasangan , segan plak ak haha



si dia di atas ni bangga kerana ada orang cakap muka dia pada waktu ini mcam shah jazle.. hadoyaiii
T_T.. kak kiah makan hati miahah


abaikan pipi itu terima kasih
tak boleh nak ubah tahu??!!

lihat2.. bukti pengubahsuaian tempat tni, haishh nasib la ak pendek,, kalo tinggi da lame wayar tu menjerut diri, buatnye ada arus elektrik haa tak jadi cite plak kat  surat khabar utusan besoknye?? 

cakk,..beliau pakai selipar sedangkan tak leh pakai selipar,, -_-'  kaki die kebas weyh.. merah2,, cenggane la ni,, 

posing kak kiah,, dengan selamba pegang ais.. miahahha kebas weyh tangan waaa :'(

kesimpulannya pada laporan kali ini, datangla ke snow world untuk menikmati masa-masa terindah seisi keluarga!! dijamin menyeronokkan.. !! yeayy!!

(kak kiah ayik promote tempat je kan?? korang perasan tak dr post2 sebelumnya?) musykil2.. -_-'

Thursday, 9 February 2012

jom tengok ini~~


salam,, hye2,,,
hehehe untuk makluman ini bukan ak atau sape2, haha untung la kalo ak cantik cenggini kan hahah
ekceli (  perosak bahasa -_-') ehem2 acctually,, entri ni mengenai cik Julia nama pemilik diatas yang sangat superb dari segi tutorial solekan dan penjagaan kulit. haaa.. kerja ak mmg ayik tgk belog die je.. sebab best, and ak pun suka nak belajar mekap..
hasrat di hati nak buat bisnes mekap2 ni,, tapi modal tade la,, barang2 ada cuma tak berapa nak cukup, cukup utk diri sendiri jeww,, (selera besar nampak miahhah )

ok2,, skang ni ak cadangkan korang bukak laman tv miss julia ni,, haa ni link die

haa sila bukak!! mai!! mai!! hahah
selain dari tuturial mekap, miss julia jugak ada bnyak tips yg berguna utk para gadis sekarang, haaa tutorial skin care, rambut, baju dan sebagainya lah,, mmg complete hahah
ak kagum sgt ngn miss julia sebab, dulu miss julia bdn die besar sgt, tapi ntah cam mane die ada motivasi nak turunkan berat badan die n now sgt superb!! die berjaya turunkan berat die,, n she looking great!! haa kalo tak caya bley tgk link tersebut haha

jadi akibat suka sgt ngn cik julia ni, ak pon tekad nak turun kan berat (shh~~!! tak leh bgtau ramai2 nnt org kondem hahahah :p) haa betol la,, kalo cik julia ni bley wat takkan ak tak leh wat kan hehe just wait n see kan hehe

ok2,, ada satu tutorial mekap yang ak try wat la, hehe tapi tak de la jadi sgt mcm miss julia ni, barang2 mekap ak biasa je, haha tak de la brand sgt pon mcm cik julia ni (duit oh duit~~ -_-') tapi kalo setakat nak cuba n tgk hasilnya n belajar, tak salahkan hehe

ni video sebenarnya..

video

haaa cantik kan? kan? kan? hehehe kalo tak dapat play kat sini korang bukak la link yg ak bg tu yer heheh sorry :p
 jadi hasil sebenar yang ak dapat adalah seperti ni: (jgn gelak yer) hehehe






hahahah ni la hasilnya,, tgk2!!! di siang hari bukak youtube tgk miss julia ni
ishh ape nak jadi,, haha ni la yg jadi kalo tade kerja miahahha

ok2,, selamat mencuba dan selamat berkenalan dgn cik julia

wink!! wink!!

Tuesday, 7 February 2012

minta maaf :(

salam..
ak tau, ak memungkiri janji lagi pada blog ak yang da bersawang macam apa ntah
hmm ni semua sebab kekangan masa untuk update cerita,, well banyak sgt yang berlaku pada tahun lepas 2011..
macam-macam...
teater, esaimen, friends, myself and many thing's that can made my head exploded!!!
but then, still a memory..
hahha kelakar...
ble kte renung balik pada cerita dan perjalanan hidup kte yang lepas.
sebab semua yang berlaku macam sebuah cerita.
sampai kita fikir, kte tade masa untuk diri sendiri.
tp tak pe,, selagi mampu untuk meluahkan pada blog ni, selagi tu lah akn cuba utk taip sebuah cerita yang mampu..

ok2,, tak pe,, kte wat cam ginilah,, hhehe
kte mulakan dengan awal tahun 2012..
i make it short and sweet,, heheh

 18/1/2012

Yes!! exam da habes!!! selamat tinggal sem2 yang begitu mencabar jiwa raga dan otakku hahah
YAHOO!!!!
MID SEM BREAK!!!

19/1/2012

- Masa untuk hang out dengan yang tersayang. FARIQ weee!! hehe alangkah bahagia rasa di jiwa chewahh!!
- tade g mana pon,, cme pergi jusco wangsa maju, beli buku dengan menggunakan voucher yang diberikan oleh pihak kerajaan.. berbaloi kannn??? tp mmg sampai rm 114.00 hinggit weyh,, tapi demi pelajaran ak ku turut kan heheh
- and today was a first time mkn buah berangan.. apakah itu??? buah berangan sangat sedap ghopenye.. tak pernah rasa,, sekali rsa,, mmg ak tak bercakap kot.. heheh sedap sgt.. menepati tekak ak la hehe buah berangan ni lebih kurang cenggini:

sedikit fakta mengenai buah berangan
doktor perubatan tradisional China, Profoser Zhang Rhongua menyatakan bahawa dnegan memakan  5 hingga  6 biji buah berangan Cina setiap hari boleh mengubatai ulser mulut. Buah berangan ada vitamin B2 dan vitamin C. Baik untuk masalah mulut.
hahahah haaa.. bagus kan ghopenye,, dala sedap, ada khasiat pulak tu hehe masalah mulot ulser boleh diubati tapi masalh mulot yang cm longkang?? sape nak jawab? heheh

20/1/2012
-Pulang ke rumah kedua di Seremban
-owh rindu bilik tidur purple ku, mcm biasa lah,, sesi mengemas habuk2 yg degil melekat..
- still bnayk lagi yang perlu dibuat dlm usaha deco bilik ak,
setakat ni baru tampal bnda lekat2 kat dinding ahha cam gini ghopenye,,
tapi kan,, tade la wane merah jambu bunga die, bunga2 die wane putih hehe.. for me, cantiklah,, seap mata tgk,, hehe nak tdo pon lena je,, cam ada kat bawah pokok heheh 


21/1/2010
-heading back to Kampung Kuala Pilah
- my cousin are getting married
meet up with other relatives
-gossipss uolss.. hahah 
chaos.. 



'bila mau kawen daaaa -_-''

22/1/2012
heading back to seremban. WAIT FOR ME PURPLE ROOM!!! hikhikhik

23/1/2012
Masih lagi di seremban, Ibu buat makan-makan utk sedara mara.nyum2 :'(
chaos..!!! hehehe ok la,, seronok,. tak bosan.. hehe
malam nye, ak, angah n dik wan. my caousin pergi karaoke dan mkn2 kat ice room
haa ice room tu lebih kurang cenggini la ghopenye,,

cantikkan,, ni baru kat luar tau,,belum masuk lagi,, hehe ice room ni lebih kurang cam kedai aiskrim,, sedap woo ice krim die.. nyum2,, makanan2 die superb!! mmg sedap, sebab presentation die pn menarik, hehe dtg lahh.. (promote plak Kak Kiah NIH,, )

angah sleepover at my purple room,,
soh seh soh,, GIRLS PILLOW TALK!! lovley hahah  :p


24/1/2012
heading back to k.L
MEMBAWA MUATAN BUAH-BUAHAN DALAM SEBUAH KERETA KANCIL,, bayangkan.. hahaha

25/1/2012
-jogging time!!( jgn gelakkan n rendah2 kak kiah tau.. )
with Fariq weee!!!
mlm plak pi tgk movie cite journey2,, wangsa walk,, ala.. yng pelakon die The Rock, vanessa hudgens,, ape ntah hahah.. for me cte ni ok la,, ringan.. kalo tgk 3d may b lagi best kot ( kak kiah tak ckup pitih la,, huu huu )

26/1/2012
-jogging time!! with Fariq weee!!!
- angah came to my house!
we gonna spend our weekend togather.. jyahh!!! hehe

27/1/2012
-Bawa angah jalan-jalan kat wangsa walk
-sempay lagi kteorg beli baju rm10.00 made in BANGLADESH..hahah tak pe la,,jnji CANTIK and kain die,, lembut woo ( ni la die perempuan kalo window shopping, tade maknenye window shopping, melayang gak duit kak kiah -_-')

sebelah malamnye, ak, angah, dik wan, my lil sister and Fariq luv pergi Icity!!!,, heheh saje ak n fariq bawak angah jalan2,, die pon tak pernah pegi..
i city dah baru skang,, ada bnyak game,, da mcm fun fair plak da, heheh
but i admit that night was a super damn fun! hehe

28/1/2012
-bawak angah jalan2 lagi.. kail ini pergi festival city.. (untung jadi angah, ada org bawak jalan -_-')
- pas tu kan.,. ak kan.. bawak kan,. fariq g umah pak teh ,, hehe first time weyh die berkenal ngn pak sedara ak, haaa kecuttttt hehehe,..

29/1/2012
-duk umah je
-angah nak balik seremban da  :(

30/1/2012
-jogging dengan Fariq luv!! awww miahaha
-just stayed at home..

31/1/2012
- Fariq luv belanja cik kiah eyhhh belanja ak mkn kat fullhouse steak house.. awww!!! (jadi apa guna joging? ahh biarlah da lme tak mkn steak nih,, miahhaha )(lempang kak kiah laju2 sebab tak tetap pendirian) -_-'
- tq sayangnesss

1/2/2012
- mlm kan.. ak g tgk movie ngn fariq luv wee!!!! heheh
cte awakening, ala psal vampire tu, wangsa walk jerr... hahah
cte tu best jugak, cme rasanye agak tergantung, plot die ok.. tu jer kot.. hahah (kak kiah malas nak bukak kitab filem) miahaha -_-'

2/2/2012
kul 5 jogging with Fariq luv and his friend pipang.. (bukan lempang yer,, sebab nama die hafifi hee hee so panggil pipang je la)

3/2/2012
pkul 5 men badminton with fariq luv, pipang n farid.
super fun
best la men badminton (walaupun kak kiah main tibai jer main. tak pe janji kuar peluh miahhaha ) -__-'

4/2/2012
jogging lagi
duk umah bila mlm menjelma chewahh~~~~~~

5/5/2012
jogging sebelah paginya
baminton sebelah malamnya
balik rumah kaki sakitnya..
(dah mcm pantun plak,, ewahh~~)

6/2/2012
jogging lagi
semputt~~~ miahha

7/2/2012
jogging lagi di taman jelatek
(tak kurus jgk tatau la ak nak ckp ape. mmg ak mkn jugak kasut jog tu kang!)
(gurau jer,, ada gila nak mkn kasut.. nak mati miahhaha ) -_-'
kak kiah stress nak kurus huu huu


* haaa kan da update belog da hahahahah

selamat membaca karutan harian saya miahhaa